onsdag 12 augusti 2009

Hitta din nöjdknapp

Lev i nuet - och tro inte allt som din hjärna säger dig. Det är stressforskaren Giorgio Grossis formel för att bli mer nöjd med livet.

Genom medveten närvaro och insikt om att hjärnan ibland lurar oss kan vi bli lyckligare, hävdar han. Det är en smart nöjdknapp i livet.
– Det är stor skillnad mellan att notera att man tänker att man är dum, jämfört med att köpa rakt av att man är dum, bara för att tanken uppstår”, säger Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi vid Karolinska institutets stressmottagning.

Livet går oss förbi

– Det är viktigt att komma ihåg att tankarna aldrig ger objektiva bilder av verkligheten. Vi värderar lätt allt vi ser och om du har en infektion och det är lite regnigt ute så kan du falla in i en ond spiral, säger Giorgio Grossi.
– Många är alltför sällan här och nu. I stället är vi steget före, eller ältar det som redan varit. Oförmågan att vara här och nu gör att livet går oss förbi.
Giorgio Grossi poängterar att livet består av upp- och nedgångar – och att det är normalt.
– Vi kan inte skydda oss mot alla små och stora motgångar, men vi kan välja hur vi vill förhålla oss till dem.


Det är här och nu som gäller

– Antingen ältar vi och lägger sten på bördan genom att intala oss att den hjärtklappning och det obehag vi känner när vi exempelvis ska hålla föredrag kommer att göra att det går åt helsike. Eller så bestämmer vi oss för att stressen inför att ha missat pendeltåget eller nervositeten inför att tala offentligt är helt naturliga reaktioner och att livet fortsätter ändå.
– Det är viktigt att inse att detta ”sedan” som många går och väntar på, det kommer aldrig. Det är här och nu som du kan påverka ditt liv.
– Man kan sätta sig på livets avbytarbänk för att man varit med om Estonia, eller så gör man som Sara Hedrenius och konfronterar sina rädslor och skapar ett meningsfullt liv som man trivs med.

Fotnot. Vill du veta mer: ”Hantera din stress med kognitiv beteendeterapi” av Giorgio Grossi (förlaget Viva, 2008).

Giorgos tre lätta övningar för att slippa vardagsstressen:


1. Se!
Tänk på tre saker som du ser (neutrala intryck som ”jag ser ett träd med brun stam och gröna löv, en blå himmel och en kvinna med vita byxor).

2. Hör!
Uppmärksamma sedan tre saker som du hör (exempelvis vinden i träden, bussen som gnisslar och min egen röst som trallar).

3. Känn!
Registrera till sist tre saker som du – helt objektivt – känner (kanske din tyngd mot bussens säte, hörlurarna som pressas mot ditt huvud och hakan som du lutar i vänster hand).


Källa: http://www.expressen.se/halsa/1.1669355/hitta-din-nojdknapp

2 kommentarer:

Lina Johansson sa...

Jo det är den helgen på söndagen har vi dopet, men jag gör ju inget på fredag, och det går säkert bra att komma förbi en snabbis på lördagen med kommer ha en del bakning på gång här hemma men det har väll ingen dött av. Se ba till att ringa ett tag i förväg och inte alltför tidigt på morgonen helst efter tolv annars kan du ju sms dagen före eller nåt :) KRAM!

Lina Johansson sa...

jamen absolut gör det :D roligt att få se dig igen och visa upp mammas stolthet lillan såklart :D