tisdag 21 juli 2009

Morotsbröd

Här kommer ett recept på ett av mina favoritbröd. Gott, saftigt, nyttigt och är utmärkt att frysa.
Receptet är från "GI för hela familjen - Ulrika Davidsson"

Morotsbröd - 20 st


25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap
2 rivna morötter
13-14 dl dinkelfullkornsmjöl

1 uppvispat ägg
solroskärnor

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma till bollar. Lägg bollarna på en smord plåt/bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bollarna med ett uppvispat ägg och strö på solroskärnor. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.



Inga kommentarer: